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Dear ,  

 

This is in reference to your application for correction of your naval record pursuant to Section 

1552 of Title 10, United States Code.  After careful and conscientious consideration of relevant 

portions of your naval record and your application, the Board for Correction of Naval Records 

(Board) found the evidence submitted insufficient to establish the existence of probable material 

error or injustice.  Consequently, your application has been denied. 

 

A three-member panel of the Board, sitting in executive session, considered your application on 

10 June 2025.  The names and votes of the members of the panel will be furnished upon request.  

Your allegations of error and injustice were reviewed in accordance with administrative 

regulations and procedures applicable to the proceedings of this Board.  Documentary material 

considered by the Board consisted of your application, together with all material submitted in 

support thereof, relevant portions of your naval record and applicable statutes, regulations, and 

policies.  In addition, the Board considered the advisory opinion contained in Commanding 

Officer, Navy Pay and Personnel Support Center memorandum 7220 N1 of 6 March 2025, which 

was previously provided to you for comment.  

 

DoD 7000.14-R Financial Management Regulations Volume 7A, Chapter 1, Table 1-2.  Absence 

from Duty in Enlisted Status, Rule 3.  When the absence is unauthorized absence (UA) of more 

than 1 day (24 consecutive hours) (including detention of Army or Air Force members by or for 

civil authorities) and is not administratively excused as unavoidable, then the period of absence 

is not creditable (note 1).  Note 1: Prior to February 11, 1996, absence during which a member 

was serving on active duty as an enlisted member and was also a Reserve officer is creditable.  

After February 10, 1996, a commissioned or warrant officer may not count the periods of 

absence for any purpose other than for computing length of service for basic pay.  Computation 

of Creditable Service.  For most members who enter and serve on active duty without a break in 

service, the basic pay date is the date the member enters active or inactive service.  If, however, 

there is a break in service, the time between periods of service usually is not included.  Also, 

there are statutory periods when service in a particular component may not be counted.  

Conversely, there are periods for which some members are given constructive service, even 

though they were not actually serving on active or inactive duty.  Use subparagraphs 2.1.3 

through 2.1.5 to compute the basic pay date when there has been a break in service of any kind 
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or if there is a need to include constructive service.  Service Not Creditable 2.2.1. General.  Do 

not use any service that is not listed as creditable service to compute a basic pay date.  2.2.2. 

Effect of Lost Time Absence From Duty on Creditable Service…2.2.2.2.  See Table 1-2 to 

determine the creditability for absence while in an enlisted status. 

 

On 25 May 2004, you entered active duty. 

 

On 31 January 2005,  issued a Court Memorandum (NAVPERS 1070/607) 

listing the following: “05JANI3:  held NJP for VIOL ART 

86: did absent himself from unit,  awarded: FOP $200.00 PPM X 2 MOS, 25 days 

restriction/extra duties.” 

 

On 14 January 2005,  

 issued you an Administrative Remarks (NAVPERS 1070/613) listing the following: 

“You are being retained in the naval service, however, the following deficiencies in your 

performance and/or conduct are identified: Violation of the UCMJ, Article 86 - Unauthorized 

absence.” 

 

On 17 March 2008,  issued a Record of Unauthorized Absence (NAVPERS 

1070/606) listing the following: Liberty began at 16:00 21 December 2004.  Returned to Military 

Jurisdiction at 07:00, 5 January 2005. 

 

On 7 June 2019, you signed an Immediate Reenlistment Contract (NAVPERS 1070/601) for a 

term of 5 years with an EAOS of 6 June 2024.  Furthermore, both Pay Entry Base Date 

(PEBD)/Active Duty Service Date (ADSD) listed 29 May 2004. 

 

You retired with an honorable character of service and were issued a Certificate of Release or 

Discharge from Active Duty (DD Form 214) for the period of 29 May 2004 to 29 May 2024 for 

Disability, Permanent.  Furthermore, block 12c (NET Active Services this period) 20 years and 1 

day, and block 29 (Dates of time lost during this period) TL – None. 

 

On 15 November 2024, Assistant Commander, Navy Personnel Command for Career 

Progression (PERS-8) notified Special Assistant, Congressional Liaison Officer (PERS-00L) that 

“[p]er DON-241018, the following information is provided in response to GMC Carrol’s 

retirement pay inquiry. 

 

In response to reference (a), The Active Duty Enlisted Retirements Branch, (PERS-836) 

completed a review of this and determined member received an original approval to be 

transferred to the permanent disability retirement list effective 1 July 2023 with no indication 

member requested permanent limited duty to complete 20 years of active duty to be eligible 

to receive concurrent receipt disability pay (CDRP) from the Veterans Administration.  As a 

result, PERS-836 transmitted a statement of service with the original retirement date of 

1 July 2023 reporting completion of less than 20 years of active duty service. 

 

Upon receipt of reference (a) on 23 October 2024, PERS-836 obtained reference (b), 

authorizing retirement date change to 30 May 2024.  Subsequently, PERS-836 corrected the 






