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Dear ,  

 

This is in reference to your application for correction of your naval record pursuant to Section 

1552 of Title 10, United States Code.  After careful and conscientious consideration of relevant 

portions of your naval record and your application, the Board for Correction of Naval Records 

(Board) found the evidence submitted insufficient to establish the existence of probable material 

error or injustice.  Consequently, your application has been denied. 

 

A three-member panel of the Board, sitting in executive session, considered your application on 

17 June 2025.  The names and votes of the members of the panel will be furnished upon request.  

Your allegations of error and injustice were reviewed in accordance with administrative 

regulations and procedures applicable to the proceedings of this Board.  Documentary material 

considered by the Board consisted of your application, together with all material submitted in 

support thereof, relevant portions of your naval record and applicable statutes, regulations, and 

policies.  In addition, the Board considered the advisory opinion contained in Assistant 

Commander, Navy Personnel Command for Career Progression letter 5420 PERS-835 of 12 

March 2025, which was previously provided to you for comment.  

 

On 8 October 1975, you entered active duty. 

 

On 18 December 1990, you were issued an Officer Appointment Acceptance and Oath of Office 

(NAVCRUIT 1000/20) with a designator code of 6442 in the active U.S. Navy listing block 15 

(Present Grade) ENS, and block 16 (Present grade date) 1 February 1991.  You/witness signed 

this form on 20 November 1991. 

 

On 19 July 1995, you were issued an Officer Appointment Acceptance and Oath of Office 

(NAVCRUIT 1000/20) with a designator code of 6440 in the active U.S. Navy listing block 13 

(Permanent grade) LT, block 14 (Permanent grade date) 1 February 1995, block 15 (Present 

Grade) LT, and block 16 (Present grade date) 1 February 1995.  You/witness signed this form on 

2 August 1995. 

 

On 1 September 2006, you were appointed to Commander/O-5. 
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You were retired with an Honorable character of service and were issued a Certificate of Release 

or Discharge from Active Duty (DD Form 214) for the period of 1 February 1991 to 31 August 

2007 upon having sufficient service for retirement.   

 

10 U.S.C. §6323.  Officers: 20 years.  (a)(1) An officer of the Navy or the Marine Corps who 

applies for retirement after completing more than 20 years of active service, of which at least 10 

years was service as a commissioned officer, may, in the discretion of the President, be retired on 

the first day of any month designated by the President.  (2)(A) The Secretary of Defense may 

authorize the Secretary of the Navy, during the period specified in subparagraph (B), to reduce 

the requirement under paragraph (1) for at least 10 years of active service as a commissioned 

officer to a period (determined by the Secretary) of not less than eight years.  (B) The period 

specified in this subparagraph is the period beginning on January 6, 2006, and ending on 

December 31, 2008.  (b) For the purposes of this section—(1) an officer's years of active service 

are computed by adding all his active service in the armed forces; and (2) his years of service as 

a commissioned officer are computed by adding all his active service in the armed forces under 

permanent or temporary appointments in grades above warrant officer, W–1.  (c) The retired 

grade of an officer retired under this section is the grade determined under section 1370 of this 

title. 

 

10 U.S.C. §1370.  Commissioned officers: general rule; exceptions.  (a) Rule for Retirement in 

Highest Grade Held Satisfactorily.  (1) Unless entitled to a higher retired grade under some other 

provision of law, a commissioned officer (other than a commissioned warrant officer) of the 

Army, Navy, Air Force, or Marine Corps who retires under any provision of law other than 

chapter 61 or chapter 1223 of this title shall, except as provided in paragraph (2), be retired in the 

highest grade in which he served on active duty satisfactorily, as determined by the Secretary of 

the military department concerned, for not less than six months. 

 

(2)(A) In order to be eligible for voluntary retirement under any provision of this title in a 

grade above major or lieutenant commander, a commissioned officer of the Army, Navy, Air 

Force, or Marine Corps must have served on active duty in that grade for not less than three 

years, except that the Secretary of Defense may authorize the Secretary of a military 

department to reduce such period to a period not less than two years. 

 

Retirement in Next Lower Grade.  An officer whose length of service in the highest grade he 

held while on active duty does not meet the service in grade requirements specified in 

subsection (a) shall be retired in the next lower grade in which he served on active duty 

satisfactorily, as determined by the Secretary of the military department concerned, for not 

less than six months. 

 

On 2 May 2007, you were issued official retirement orders (BUPERS order: 1227) while 

stationed in  with an 

effective date of departure of August 2007.  Furthermore, the following was listed: “Your request 

to be transferred to the retired list was approved by the Secretary of the Navy effective 01 Sep 

2007.  On 01 Sep 2007 you will be transferred to the retired list with the grade of LCDR and 

with retired pay of LCDR, pursuant to provisions of 10 U.S.C. SEC. 6323.” 

 






