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Dear ,  

 

This is in reference to your application for correction of your naval record pursuant to Section 

1552 of Title 10, United States Code.  After careful and conscientious consideration of relevant 

portions of your naval record and your application, the Board for Correction of Naval Records 

(Board) found the evidence submitted insufficient to establish the existence of probable material 

error or injustice.  Consequently, your application has been denied. 

 

A three-member panel of the Board, sitting in executive session, considered your application on 

22 July 2025.  The names and votes of the members of the panel will be furnished upon request.  

Your allegations of error and injustice were reviewed in accordance with administrative 

regulations and procedures applicable to the proceedings of this Board.  Documentary material 

considered by the Board consisted of your application, together with all material submitted in 

support thereof, relevant portions of your naval record and applicable statutes, regulations, and 

policies.  In addition, the Board considered the advisory opinion contained in Commander, Navy 

Personnel Command (PERS-9) letter 5740 PERS-91 of 20 March 2025, which was previously 

provided to you for comment.  

 

The Board determined that your personal appearance, with or without counsel, would not 

materially add to their understanding of the issues involved.  Therefore, the Board determined 

that a personal appearance was not necessary and considered your case based on the evidence of 

record. 

 

In accordance with 10 U.S.C. §12731.  Age and service requirements.  (a) Except as provided in 

subsection (c), a person is entitled, upon application, to retired pay computed under section 

12739 of this title, if the person—(1) has attained the eligibility age applicable under subsection 

(f) to that person; (2) has performed at least 20 years of service computed under section 12732 of 

this title; (3) in the case of a person who completed the service requirements of paragraph (2) 

before April 25, 2005, performed the last six years of qualifying service while a member of any 

category named in section 12732(a)(1) of this title, but not while a member of a regular 

component, the Fleet Reserve, or the Fleet Marine Corps Reserve, except that in the case of a 

person who completed the service requirements of paragraph (2) before October 5, 1994, the 

number of years of such qualifying service under this paragraph shall be eight; and (4) is not 
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entitled, under any other provision of law, to retired pay from an armed force or retainer pay as a 

member of the Fleet Reserve or the Fleet Marine Corps Reserve. 

 

(f)(1) Subject to paragraph (2), the eligibility age for purposes of subsection (a)(1) is 60 years 

of age.  (2)(A) In the case of a person who as a member of the Ready Reserve serves on 

active duty or performs active service described in subparagraph (B) after January 28, 2008, 

the eligibility age for purposes of subsection (a)(1) shall be reduced, subject to subparagraph 

(C), below 60 years of age by three months for each aggregate of 90 days on which such 

person serves on such active duty or performs such active service in any fiscal year after 

January 28, 2008, or in any two consecutive fiscal years after September 30, 2014. A day of 

duty may be included in only one aggregate of 90 days for purposes of this subparagraph. 

 

On 1 August 2019, Commander, Navy Personnel Command (PERS-912) notified you that “[y]ou 

have completed all requirements to receive retired pay at or after age 60 under the provision of 

10 U.S.C. Chapter 1223 and BUPERSINST 1001.39F.  Eligibility may not be denied or revoked 

unless it resulted directly from fraud or misrepresentation on your part.  The number of years of 

creditable service and the amount of retired pay, however, may be adjusted for errors.  Statement 

of Service for Navy Reserve Retirement is used to document your initial eligibility.  An updated 

Statement of Service for Navy Reserve Retirement will be provided upon your retirement or 

discharge…” 

 

On 15 October 2020, Commander, Navy Personnel Command (PERS-9) notified you that “[p]er 

10 U.S.C. § 10154 and 10 U.S.C. § 12774(a).  The Chief of Navy Personnel approved your 

request and authorized your transfer to Retired Reserve status effective 1 December 2020.  DD 

Form 363N is your Certificate of Retirement. 

 

Navy Personnel Command records indicate that you may be eligible to receive retirement 

pay prior to your 60th birthday.  Notification to submit your application for retired pay will 

be forwarded to you approximately 10 months prior to the estimated date of eligibility.  Upon 

your submission of application per the guidelines of BUPERSINST 1001.39F and 10 U.S.C. 

Chapter 1223.  Your retired pay benefits will be initiated in accordance with National 

Defense Authorization Act FY 2008.  Although your pay entitlement is prior to age 60.  your 

medical benefits will commence at age 60.” 

 

On 1 October 2024, Commander, Navy Personnel Command (PERS-9) notified you that “[p]er 

10 U.S.C. § 12731(a) the Secretary of the Navy approved your application for retired pay for 

nonregular service.  In compliance with National Defense Authorization Act FY 2008, your 

effective date for pay entitlement is 26 June 2021 vice your 60th birthday.  Although your pay 

entitlement is prior to age 60, your medical benefits will commence at age 60. 

 

Per 10U.S.C. § 12732 and 10U.S.C. § 12733, computation of your retired pay under 10 

U.S.C. § 12739 will be based on 22 years 5 months 13 days of qualifying service, 04452 

retirement points and a pay entry base date of 13 December 1991.” 

 

On 10 February 2025, Naval Personnel Command issued you a Statement of Service for Naval 

Reserve Retirement that listed the following: Qualifying Years of Service: 22YR 05M 13D. 






